Hakim ve Savcılara “Gezi Direnişçilerini Neden Serbest Bıraktın” Sorgusu
Adalet Bakanlığı, Gezi Parkı eylemlerini soruşturan savcılara form yolladı. Formda gözaltına alınıp suçsuz bulunan vatandaşların ‘neden serbest kaldığı’ bile soruluyor
Adalet Bakanlığı Müsteşarlığı’nın, 81 ilin 80’inde gerçekleşen Gezi Parkı eylemleriyle ilgili başlatılan soruşturmaların peşine düştüğü ortaya çıktı. Müsteşarlık, Bakanlığın İç Denetim Birimi Başkanlığı’ndan, Gezi eylemlerine ilişkin soruşturmalar hakkında bilgi talep etti. Talep üzerine, İç Denetim Birimi Başkanı Numan Eroğlu, tüm illerdeki Cumhuriyet başsavcılıklarına bir yazı gönderdi. “Şiddet içerikli toplumsal olaylar hakkında” başlıklı 27 Eylül 2013 tarihli yazıda, Mayıs-Ağustos ayları arasındaki Taksim Gezi Parkı eylemleriyle ilgili başlatılan soruşturmalar hakkında istatistiki bilgilere ihtiyaç duyulduğu belirtildi.
Gözaltı tarihi ve süresi Yazıda, bu kapsamda, Gezi Parkı eylemleri nedeniyle yürütülen soruşturmaların akıbetine ilişkin hazırlanan formun, tablodaki bilgiler ışığında doldurulması istendi. Tabloda doldurulması istenen bilgiler ise “Soruşturma numa-rası, şüpheli isimleri, olay tarihi, soruşturma başlama tarihi, soruşturmaya re’sen başlanılıp başlanmadığı, isnat edilen suçlar, gözaltı tarihi ve süresi, tutuklama tarihi, tutuklama sebebi, tutuklama talebinin reddi sebebi, tahliye tarihi, tahliye sebebi, soruşturmanın akıbeti, sevk maddeleri” olarak sıralandı.
Huzursuzluk yarattı Bakanlıkça talep edilen bu bilgiler, hakim ve savcılar arasında da huzursuzluğa neden oldu. Bilgilerin danışmanlık faaliyeti kapsamında istatistiki verilere ihtiyaç duyulması nedeniyle istendiği belirtildi. Ancak yapılan incelemenin ardından, serbest bırakma ve tahliye kararları veren bazı hakim ve savcılar hakkında da soruşturma başlatılabileceği iddia edildi.* Yargı mercileri tarafından verilen kararlar yürürlükte bulunan mevzuat hükümlerine ve olayın özelliklerine göre verilen kararlar olup; kararların emsal karar olarak uygulanıp uygulanmayacağı her somut olay özelinde ayrıca değerlendirilmelidir. Kapsamlı değerlendirme ve benzer içtihat örnekleri için ilgili departmanımız ile iletişime geçiniz.