İhale Dokümanı Düzenlemelerinde İdarenin Takdir Hakkı Mutlak ve Sınırsız Mıdır

İhale Dokümanı Düzenlemelerinde İdarenin Takdir Hakkı Mutlak ve Sınırsız Mıdır

İhale Dokümanı Düzenlemelerinde İdarenin Takdir Hakkı Mutlak ve Sınırsız Mıdır

İhale Dokümanı Düzenlemelerinde İdarenin Takdir Hakkı Mutlak ve Sınırsız Mıdır?

Düzenlemelerin Kamu Yararı ve Hizmet Gereklerine Uygunluğunun Denetimi Ne Şekilde Yapılmalıdır?

KİK tarafından yapılan değerlendirmelerin işin teknik gereklerine uygun olmaması halinde izlenmesi gereken yol nedir?

4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun “Temel İlkeler” başlıklı 5’inci maddesi uyarınca,  İdareler, bu Kanuna göre yapılacak ihalelerde; saydamlığı, rekabeti, eşit muameleyi, güvenirliği, gizliliği, kamuoyu denetimini, ihtiyaçların uygun şartlarla ve zamanında karşılanmasını ve kaynakların verimli kullanılmasını sağlamakla sorumludur.

            İdareler idari ve teknik şartnameleri hazırlarken,  işin süresi, yürütümü, teklif verebilmek için aranacak yeterlik kriterleri, alım konusunun özellikleri başta olmak üzere yapılacak düzenlemelerde temel ilkelerin her birine uygun hareket etmek yetki ve sorumluluğunu haizdir.

            İdarelere tanınan bu yetkinin mutlak ve sınırsız bir yetki olmadığı unutulmamalıdır.

            Uygulamada idarelerce yapılan düzenlemelerin kimi zaman farkında da olmadan, temel ilkelere aykırılık teşkil edebildiği görülmektedir.  Hizmetlerin çeşitliliği, idare personelinin alım konularının teknik özelliklerine tüm detayları ile hakim olmaması, iş yoğunluğu ve benzeri nedenlerle böylesi sonuçlar doğal da karşılanabilecektir. Ne var ki, son tahlilde kamu yararının gerçekleşebilmesi ve ihalenin 4734 sayılı Kanun’un 5. Maddesindeki ilkelere uygun şekilde gerçekleştirilebilmesi için aykırılık teşkil eden düzenlemelerin yeniden ele alınması zaruridir.

            Bilindiği üzere, idareler kendiliğinden ya da şikâyet başvurusu üzerine zeyilname düzenlemek suretiyle ihale dokümanına yönelik aykırılık iddialarını giderebilmekte, idarece bu yönde bir tutum sergilenmez ise, istekliler ya da istekli olabilecekler Kamu İhale Kurumu nezdinde itirazen şikâyet başvurusunda bulunabilmektedir.

Kurum, gerekli gördüğü takdirde özel uzmanlık gerektiren teknik hususlarla ilgili olarak ihtisas sahibi kamu veya özel hukuk tüzel kişileri ile gerçek kişilerin görüşüne başvurabilmektedir.   Nitekim Kamu İhale Kurulu pek çok uyuşmazlıkta konuyla uzman kurum ve kuruluşlardan teknik görüş talep etmekte ve iddiaları bu çerçevede incelemektedir.  Kanaatimizce Kamu İhale Kurumu, işin teknik gerekliliklerine ilişkin başvurularda akademik görüş almaktan çekinmemeli, Kurum bünyesindeki uzmanlar

Bununla birlikte, itirazen şikayet başvurularında konunun teknik yönünün objektif ve somut olarak yeterince ortaya konulmaması, teknik gerekliliklerin detaylı bir şekilde aktarılmaması, iddianın dayanaklarının yeterince açıklanmamış olması gibi nedenlerle Kurul tarafından yapılan incelemede de yüzeysel bir inceleme  ile yetinildiği, başvuru konularının yeterince irdelenmediğine de rastlanılmaktadır.

4734 sayılı Kanun'un 65'inci maddesi uyarınca Kamu İhale Kurulu kararlarına karşı 30 gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde nezdinde dava açılabilmekte olup, ihale dokümanında yer verilen düzenlemelerin hukuka aykırı olduğu ve iddialar hakkında gerekli ve yeterli incelemenin yapılmadığı hallerde nihai denetim ve değerlendirme yargı mercilerince yapılabilmektedir.

İhale sürecinde iddiaların zamanında ve doğru bir şekilde değerlendirilmesinin hizmetin sürekliliği ve ihale katılımcıları açısından azami derecede önemli olduğu tartışmasızdır. Bu nedenle şikâyet aşamasından itibaren sürecin ihale hukuku alanında uzman avukatlarla ve profesyonel destek alınarak yürütülmesi hak/zaman kaybının önüne geçebilecektir.

* Yargı mercileri tarafından verilen kararlar yürürlükte bulunan mevzuat hükümlerine ve olayın özelliklerine göre verilen kararlar olup; kararların emsal karar olarak uygulanıp uygulanmayacağı her somut olay özelinde ayrıca değerlendirilmelidir. Kapsamlı değerlendirme ve benzer içtihat örnekleri için ilgili departmanımız ile iletişime geçiniz.

Paylaş:

Emsal Kararlar

Yeni Eklenenler

Sosyal Medyada Biz

error: Özderin Avukatlık Bürosu - Ankara - Uzman Kadromuza ulaşmak için lütfen arayınız ! 0312 428 03 13