Anonim Ortaklıklarda Yönetim Kurulu
Türk hukukunda anonim ortaklıklar tüzel kişiliğe sahip sermaye şirketleridir. Bu tür ortaklıklar ayrı bir hukuki kişiliğe sahip olmaları nedeniyle paydaşlardan bağımsız olarak hakları iktisap edebilir ve borç altına girebilirler.
Ortaklık tüzel kişiliğinin yönetim ve temsili organları vasıtasıyla mümkündür. Anonim şirketler bakımından yönetim kurulu, zorunlu bir organ olup ortaklık açısından önemli fonksiyon ifa eder.
Yönetim kurulu, anonim şirketin ortaklarından oluşan ve sürekli faaliyette bulunan organıdır. Şirketin temsil ve yönetimi, tüzel kişiliğin kazanılmasından sona ermesine, hatta belirli ölçüde ve sınırlı olmakla beraber tasfiye aşamasında da yönetim kuruluna aittir.
İncelemenin konusunu, anonim şirket yönetim kurulunun organ sıfatını kazanması oluşturmaktadır. Çalışmada Türk Ticaret Kanunu ve Borçlar Kanunu hükümleri kapsamında organ kavramı ve yönetim kurulunun hukukî statüsü, bu sıfatın kazanılması ve kaybedilmesi incelenmiştir. Önemi nedeniyle tüzel kişiler bakımından organ kavramına ilişkin doktrinde ileri sürülen görüşler ortaklıklar hukuku çerçevesinde değerlendirilmeye çalışılmıştır.
Ortaklık yönetim kurulunun organ sıfatını kaybetmesinin geçici ya da kesin olması, farklı sonuçlar doğurmaktadır. Zira, anonim ortaklığın zorunlu organlarından olan yönetim kurulunun sürekli kaybı, talep üzerine mahkeme tarafından şirketin feshine karar verilmesine neden olabilecekken, yönetim organının geçici olarak kaybedilmesi durumunda, geçici yönetim kurulu tayin edilmesi, yedek yönetim kurulu seçilmesi, mahkemece yönetim kuruluna üye seçilmesi ya da kayyım tayini gibi ihtimalleri gündeme getirebilmektedir.