Olası Bir Uyuşmazlıkta İşçiye Ödenen Ücretin Tespiti

Olası Bir Uyuşmazlıkta İşçiye Ödenen Ücretin Tespiti

ÜCRETİN BELİRLENMESİ YÖNTEMLERİ
ZAMAN ESASINA GÖRE ÜCRET AKORT(PARÇA BAŞINA ÜCRET)  YÜZDE USULUNE GÖRE ÜCRET

 1-     ZAMAN ESASINA GÖRE ÜCRETİN BELİRLENMESİ YÖNTEMİ

Belirli bir zaman dilimi ( çalışma süresi ) göz önüne alınarak işçinin ücreti belirlenir.Ay hesabına göre aylık ücret ;haftada ödeniyorsa haftalık ;15 günde bir , gündelik veya saatlik söz konusu olabilir.Belirlenen zaman dilimi esas alındığından işçi o süre içinde her şekilde o ücrete hak kazanır.Hastalık,gebelik gibi çalışmaya engel durumlar yoksa o süre geçtiğinde ücrete hak kazanır.

2-     AKORT ÜCRETParça başına çıkartılan iş sayısına göre ücret belirlenir.Belli bir zaman dilimi önemli değildir.Üretilen, çıkarılan iş önemlidir.Tarım, tekstil sanayiinde özellikle önemlidir.

Örneğin :Kaç kilo pamuk toplamışsa , kaç gömlek kesmişse…

Olumlu yanı işçi ne kadar çok çalışırsa o kadar çok ücret alır.

Olumsuz yanı çok üretmek isterken özen göstermeyecek ,kalite düşecek ve işçi kendini çok çalışmaya zorladığından uzun vadede verim azalacak ve işçinin sağlığı bozulacaktır.

En önemli sakıncası işçi üretmezse ücret alamaz.Örneğin fabrika sipariş alamazsa veya azalırsa siparişleri işçinin ücreti de azalacaktır.

İş Kanunumuza göre işveren işçinin üretebileceği işten daha az iş verirse , işveren aradaki farkı zaman esasına göre ücretle kapatmak zorundadır.

Akort ücretle  çalışanlar için bu durumsa alt sınır da asgari ücret olacaktır.

İşveren eksik iş verirse zaman esasına göre asgari ücrete kadar olan kısmı öder.

3-     YÜZDE USULUNE GÖRE ÜCRET

İş Kanunu Md.51:Eğlence,konaklama sektöründe yaygındır.İşçinin ücreti işveren değil müşteriler tarafından faturaya eklenen (örn : servis karşılığı ) eklenen para ile ya da müşterilerce kendi isteğiyle işverene bırakılan veya işverenin kontrolü ile elde edilen paralar işçilere dağıtılır.

Yani bu şekilde toplanan paralar işverence bir havuzda toplanır ve işçilere eşit ve eksiksiz dağıtılır.Burada müşterilerden toplanan paralar dağıtılırken işçiye düşen pay asgari ücretin altında ise eksik kısım işverence ödenir.

Genelde Toplu İş Sözleşmesi ile “Garanti Ücret” adı altında bir ücret kararlaştırılmıştır ve bunun altında kalan kısım işverence ödenir.

Garanti ücretinin belirlenmesinde amaç yüzde usulüne göre verilen ücretin belirlenen garanti ücretinin altına düşmesi halinde işverenin garanti ücreti olarak Toplu İş Sözleşmesi’nde belirlenen miktarı ödemesini sağlamaktır. Garanti ücreti asgari ücretin her zaman üzerindedir.Uygulamadan doğmuştur.Toplu İş Sözleşmesi yoksa veya Toplu İş Sözleşmesi’nde garanti ücreti uygulaması yoksa asgari ücretin altında olup olmamasına bakılacaktır.

Paylaş:

Emsal Kararlar

Yeni Eklenenler

Sosyal Medyada Biz

error: Özderin Avukatlık Bürosu - Ankara - Uzman Kadromuza ulaşmak için lütfen arayınız ! 0312 428 03 13